Alegerea unui purificator de aer
Pentru a supraviețui, tragem în plămâni mii de litri de aer. Calitatea aerului respirat influențează atât sănătatea noastră cât și speranța de viață. Din nefericire, mulți dintre noi petrecem cea mai mare parte din timp în spații închise, unde aerul este impur și de proastă calitate, aspect ce poate duce la deteriorarea sănătății: iritații ale ochilor, nasului, bronhiilor sau alte boli grave.
Tips 26. 05. 2021
Purificatoarele de aer combat efectele nocive produse de praf, acarieni, polen, alergeni, microbi, fum de țigară, mucegaiuri și multe altele.
În alegerea unui purificator de aer cel mai important lucru de avut în vedere este dimensiunea încăperii. Purificatorul trebuie să poată funcționa într-un spațiu mai mare cu 20-40% decât încăperea unde se vrea amplasarea aparatului. Filtrele cu care e echipat purificatorul reprezintă un alt aspect esențial în momentul alegerii.
Există mai multe tipuri de purificatoare:
- Purificatoare cu ionizare și/sau ultraviolete, unde filtrul sub tensiune ridicată atrage 99% dintre bacterii și particule de praf. Purificatoarele de aer cu ionizare sunt cele mai silențioase pentru că funcționează fără motor (spre deosebire de restul purificatoarelor). Purificatoarele de aer cu ionizare pot elimina alergenii, virușii, bacteriile, praful dar nu și mirosurile. Lumina UV acționează asupra agenților patogeni prin ruperea legăturilor moleculare din AND-ul lor.
- Purificatoare cu umidificare, pentru locuințele cu umiditate scăzută. Astfel scăpăm de aerul uscat din încăpere, care crește riscul de boli respiratorii. Trebuie doar umplut recipientul cu apă și pornit dispozitivul, obținând astfel un mediu mai sănătos.
- Purificatoare de aer cu filtre HEPA – purificatoarele de aer de ultimă generație folosesc aceste filtre ce pot elimina particule din aer până la dimensiunea de 0.0003 mm cu eficiență de 99,97%, au un design atractiv, pot fi controlate prin aplicație mobilă, au mai multe moduri de putere (automat, noapte, manual). Confortul personal nu trebuie neglijat, motiv pentru care trebuie știut faptul că un purificator de aer de vârf are un nivel scăzut al zgomotului în timpul funcționării, ceea ce va permite utilizarea aparatului chiar și în dormitor. Cu ajutorul smartphone-ului puteți porni, opri sau schimba modul de operare al purificatorului, astfel încât trecerea la funcționarea pe timp de noapte dar și multe altele se realizează extrem de ușor.
Purificatoarele de top au și un filtru de carbon activ ce combate eficient mirosul neplăcut, absoarbe și reține substanțele nocive din fumul de țigară, noxele provenite din gaze de eșapament și vaporii existenți în aer. Nivelurile de filtrare de înaltă eficiență fac posibilă eliminarea până la 99,99% din alergeni și particule fine. Filtrarea frecventă și uniformă a aerului indică , de asemenea, că avem de-a face cu un purificator performant de înaltă calitate. Tehnologia avansată permite monitorizarea stării actuale a filtrelor și atrage atenția atunci când acestea trebuie înlocuite.
Purificatoarele de aer ce sunt controlate prin aplicație mobilă fac posibilă verificarea calității aerului din casă, prin utilizarea de oriunde a aplicației, aplicație ce e disponibilă gratuit pentru iOS și Android. De asemenea, e posibilă reglarea vitezei de curățare sau verificarea stării filtrelor, indiferent de locul unde vă aflați.
Mulți poluanți se regăsesc în interiorul casei noastre, uneori fără a conștientiza acest lucru, putând provoca probleme de sănătate. De aceea, purificatorul de aer devine o necesitate pentru a menține un mediu sănătos. Principiul de funcționare e relativ simplu: aparatul absoarbe aerul, îl trece prin anumite filtre, iar apoi e dispersat din nou în încăpere, într-o formă purificată. S-a demonstrat faptul că poluanții se regăsesc într-o concentrație chiar și de cinci ori mai mare în interior, decât în mediul exterior. Acest lucru face ca purificatorul de aer să devină o necesitate, iar beneficiile sale vor fi observate încă de la prima folosire.